Middeling en schenking

Geplaatst door Wim van Rijssel op dinsdag 23 december 2014 in Belastingen

Vaak krijgen wij de vraag wat middeling is en wat er mogelijk is met schenking.Zie hieronder wat beide inhouden.

Mogelijkheid tot middeling bij een sterk wisselend inkomen

Als uw belastbare inkomens in box 1(werk en woning) over drie achtereenvolgende jaren sterk wisselt in hoogte, kan het voordelig zijn om een verzoek tot middeling te doen. Dit kan resulteren in een teruggave van betaalde belasting. 
Middeling houdt in dat het inkomen van drie jaren in gelijke delen over die jaren wordt verdeeld. De voorwaarde voor middeling is dat de aanslagen over de drie betreffende jaren definitief zijn opgelegd en ook onherroepelijk zijn geworden.
Dan zal de Belastingdienst dit verzoek in behandeling nemen. 

Het is slechts één keer mogelijk om een jaar ( bv 2011) in een middelingsverzoek te verwerken. Daarom bevelen we aan om het verzoek voor een middelingsteruggave goed door te rekenen om er voor u het meeste uit te halen. 
Het bedrag van de teruggave moet overigens wel hoger zijn dan een bepaalde drempel. De drempel voor 2014 is € 545,-. 
Ook voor studenten en personen die eerst vooral vakantiewerk of een bijbaan hebben verricht en nu in loondienst zijn gekomen, kan middeling gunstig zijn. Bij het verzoek to middeling wordt volledigheidshalve rekening gehouden met de inkomstenbelasting en de premies volksverzekeringen.

Mogelijkheid om gebruik te maken van de reguliere schenkingsvrijstellingen

Per jaar kunnen ouders aan ieder van hun kinderen een schenking doen zonder dat het kind daarover schenkbelasting moet betalen.
De vrijstellingen over 2014 worden hieronder op een rijtje gezet:

  • Per kind € 5.229,-

  • Kinderen van 18 t/m 39 jaar eenmalig € 25.096,-

  • Buiten deze leeftijdsgrenzen als de partner (fiscale partner) wel voldoet aan deze eis, kan de regeling toch worden gebruikt.

  • Hogere vrijstelling van € 52.281,- als de schenking gebruikt wordt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning of de aflossing van een eigen woning schuld. De aflossing van een dure studie behoort ook tot de mogelijkheden.

  • Voor alle overigen geldt een schenkingsvrijstelling van € 2.092,-

Er geldt in 2014 een eenmalige extra hoge vrijstelling voor de schenkbelasting van € 100.000,- per ouderpaar. Dus ook als de ouders zijn gescheiden kan deze vrijstelling maar één keer worden gebruikt. Als deze vrijstelling wordt toegepast dan kan er in dat jaar geen gebruik worden gemaakt van alle overige vrijstellingen zoals hierboven genoemd. Is er bij het kind al eerder gebruik gemaakt van een hogere vrijstelling bij schenking door de ouders dan wordt deze vrijstelling verrekend met de voor 2014 geldende hoge vrijstelling van € 100.000,-

Door de schenking van een ouder aan een kind dat in gemeenschap van goederen is getrouwd, is het mogelijk dat bij echtscheiding de schenking moet worden gedeeld met de ex-partner. Dit risico kunt u uitsluiten een uitsluitingsclausule. Hierdoor blijft het geschonken bedrag privévermogen van het eigen kind en valt dit niet in een gemeenschap van goederen. Deze uitsluitingsclausule geldt alleen als het huwelijk door echtscheiding wordt ontbonden, maar niet als het huwelijk eindigt door overlijden. In geval van overlijden behoort het vermogen alsnog tot de gemeenschap van goederen waardover de partner erfbelasting betaalt.

Tags: Belastingen, Middeling, Schenking

Bekijk onze privacy verklaring om te zien hoe we met je persoonlijke gegevens omgaan.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Contactgegevens

PEKA Management B.V.
Keulenaar 30 
3961 NM Wijk bij Duurstede
T +31 (0) 343 - 411 780
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Exact certificate