Giften & Relatiegeschenken

Geplaatst door Wim van Rijssel op vrijdag 28 november 2014 in Belastingen

Tegen het einde van het jaar 2014 zijn veel bedrijven bezig met het verzorgen van een kerstpakket voor hun werknemers. Ook relatiegeschenken en cadeau’s aan personeel zijn erg populair. Veel eigenaren en DGA’s menen dan dat ze de btw op deze zaken volledig kunnen terugvragen via hun aangifte omzetbelasting over het vierde kwartaal 2014.
Er zijn echter een paar regels en uitzonderingen die hieronder op een rijtje worden gezet:

Geeft u goederen of diensten cadeau of een symbolisch bedrag? Bijvoorbeeld een gift aan een stichting of een relatiegeschenk? Dan kunt u de btw niet aftrekken als:

  • De ontvangers van uw geschenk, als zij het zelf zouden kopen, minder dan 30% btw kunnen aftrekken*
  • U over het drempelbedrag heengaat. 

*Bedrijven kunnen btw aftrekken als voorbelasting. Als een deel van de omzet vrijgesteld is van btw, dan is dat deel/percentage van de btw ook niet aftrekbaar.

Drempelbedrag

De btw op uitgaven voor personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken is niet altijd aftrekbaar als voorbelasting. U kunt de btw over deze uitgaven alleen aftrekken als de uitgaven per begunstigde per jaar niet meer dan € 227 (exclusief btw) zijn. Hoe u dit bedrag bepaalt, leest u bij Drempelbedrag personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken.

Uitzonderingen

Voor sommige personeelsvoorzieningen geldt geen beperking van de aftrek van voorbelasting. Voor de aftrek van btw over eten en drinken voor uw personeel geldt een eigen regeling.
Bron: Belastingdienst.nl

Bekijk onze privacy verklaring om te zien hoe we met je persoonlijke gegevens omgaan.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Contactgegevens

PEKA Management B.V.
Keulenaar 30 
3961 NM Wijk bij Duurstede
T +31 (0) 343 - 411 780
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Exact certificate