Cryptocurrency en belastingaangiftes

Geplaatst door Peter Kuijer op maandag 26 februari 2018 in Belastingen

Veel mensen hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in cryptovaluta zoals Bitcoin. Maar hoe moet een particulier hier belastingtechnisch mee omgaan? Vanaf 1 maart kunt u namelijk over 2017 de inkomenstenbelasting indienen. Wij kunnen deze natuurlijk ook voor u opstellen en indienen (klik hier).

Aangeven in Vermogensrendementsheffing (box 3)

De vermogensrendementsheffing wordt geheven over de waarde van iemands vermogen op 1 januari van een bepaald kalenderjaar. Hierbij gaat het om de waarde in het economisch verkeer.

De belastingdienst stelt dat cryptovaluta "gelijk te stellen is aan geld" en dus ook tot de rendementsgrondslag behoort. De belastingdienst voegt hieraan toe dat de waarde in het economisch verkeer van cryptovaluta te achterhalen kan worden door middel van sites met wisselkoersen. Let op; het gaat om de koers op 1 januari van het jaar waarover de aangifte gedaan wordt. Ter verduidelijking: Voor de inkomstenbelasting over het jaar 2017 moet u uw vermogen invullen van 1 januari 2017, met de koers die op dat moment gold.

Aangeven in Belastbaar inkomen (box 1)

Daarnaast kan een bijzondere situatie kan zich nog voordoen wanneer iemand zeer actief handelt in cryptovaluta. In een dergelijke situatie kan de belastingdienst het standpunt innemen dat de handel het normale, actieve vermogensbeheer te buiten gaat. Consequentie hiervan zou zijn dat het niet in box 3 wordt belast, maar dat de winsten die met de handel worden behaald wel belastbaar zijn in box 1 (met progressieve tarieven oplopend tot 52%).

Wanneer sprake is van normaal vermogensbeheer en wanneer er arbeid wordt verricht dat normaal, actief vermogensbeheer te buiten gaat, is in hoge mate een casuïstisch vraagstuk. Met andere woorden, de feiten en omstandigheden van een concrete casus zijn van groot belang. 

Belastingdienst brieven

Geplaatst door Dion Kuijer op dinsdag 16 juni 2015 in Belastingen

Cliënten van PEKA kunnen een aantal brieven van de Belastingdienst ontvangen, of hebben deze reeds ontvangen. Schrik niet! Deze brieven zijn gestuurd omdat wij een zogenaamd SBA ( Service Bericht Aanslag) hebben aangevraagd voor de jaren van 2012 t/m 2015 (4 jaar). Hierdoor krijgen wij vooraf bericht van de Belastingdienst van alle oplegde aanslagen in die jaren. Wij moeten dit verzoek doen via de Belastingdienst en zij sturen per jaar een bevestigingsbrief.

De inhoud van de brieven is allemaal hetzelfde, het gaat er om dat u ons toestemming geeft om deze berichten te mogen ontvangen. Deze berichten gebruiken wij ter controle. Als u het hier niet mee eens bent, dan kunt u gebruik maken van het intrekformulier en dit formulier gratis versturen naar de Belastingdienst. Als u het hier mee eens bent hoeft u niets te doen.

Excuses voor het ongemak.

Stamrechtvrijstelling is vervallen per 01-01-2014

Geplaatst door Wim van Rijssel op vrijdag 28 november 2014 in Belastingen

Als u wordt ontslagen, kunt u een ontslagvergoeding niet meer onbelast omzetten in een stamrecht. Dat betekent dat u direct belasting moet betalen over een ontslagvergoeding.

80%-regeling

Hebt u een ontslagvergoeding via een stamrecht gekregen of in een stamrecht-bv laten storten? Of heeft uw werkgever vóór 15 november 2013 de ontslagvergoeding overgemaakt naar een bank, verzekeraar of stamrecht-bv? Dan kunt u nog in 2014 gebruikmaken van de zogenoemde 80%-regeling. Als u het bedrag van het stamrecht in 2014 in 1 keer volledig laat uitbetalen, is maar 80% van het bedrag belast in box 1 in plaats van het volledige bedrag.

Lees verder over Stamrechtvrijstelling

Meer artikelen...

Bekijk onze privacy verklaring om te zien hoe we met je persoonlijke gegevens omgaan.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Contactgegevens

PEKA Management B.V.
Keulenaar 30 
3961 NM Wijk bij Duurstede
T +31 (0) 343 - 411 780
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Exact certificate